Sušene žižole

PiranArt Bakery
Dodaj v košarico
  • Opis
  • Več

Čudovito poslovno ali osebno darilo, narejeno z ljubeznijo.

Žižole, ki izvirajo s področja današnje Kitajske, kjer jih gojijo že približno 4000 let, so pri nas dokaj neznane. Kljub temu pa marsikdo oktobra, ko je sezona žižol na vrhuncu, rad poseže po tem okusnem, obenem pa tudi zelo zdravem sadežu. Po obliki in velikosti žižole spominjajo na olive. Okus in teksturo svežih žižol nekateri primerjajo z jabolki, suhe žižole pa so precej podobne datljem – od tod tudi eno izmed poimenovanj zanje, in sicer »kitajski dateljni«.

Sadež je najprej zelene barve in zelo sočen. V toplih poletnih mesecih torej skrbi za hidriranost telesa. V jeseni pa postane rjav (lupina) z belo sredico. Tradicionalna kitajska medicina ga vrednoti kot živilo, ki skrbi za krepkost telesa. Ne vsebuje velike količine mineralov, vendar široko paleto le teh (magnezij, kalcij, baker, kalij, mangan, fosfor in železo). Vsebuje 20x več vitamina C kot katerikoli citrus. Prav kombinacija vseh teh mikroelementov pa je "kriva" za njegove pozitivne lastnosti na telo.