kaj si lahko ogledate

Tukaj smo napisali nekaj idej kaj lahko vidite v Piranu in kaj obiskati v okolici.

Potapljaški center
Sprehod ob plaži
Tartinijev trg

Sečoveljske soline

Podvodni svet

Park Strunjan

Lov na tartufe

Dive Center

Piranski Akvarij

Čeprav so Piran zaznamovale številne menjave oblastnikov in je skozi zgodovino doživljal tako vzpone kot padce, se njegova podoba vse do danes ni spremenila. Tako je ostal nadvse prikupno in romantično obmorsko mesto. Piran je v celoti spomeniško zaščiten, saj predstavlja bogato in razgibano arhitekturo minulih stoletij. Tako bi mu lahko rekli kar muzej na prostem.

Če se sprehodimo po njegovih ozkih in vijugastih ulicah, tlakovanih s težkimi lapornimi kvadri, bomo opazili hiše v pastelnih barvah, ki imajo bogate kamnite portale in kovana ali umetelno izrezljana vrata, koničasta gotska ali zaobljena romanska okna, oboke, balkone, stopnišča, napise in grbe. Dvorišča pa krasijo vodnjaki in drugi spomeniki pozne antike in srednjega veka.

Geografski položaj in umeščenost v okolje

Piran je z okoli pet tisoč prebivalci mesto, ki ima močno zaledje. Z njim sega globoko v evropski prostor. Ker ima ugoden geografski položaj in strnjeno arhitekturo, se v njem niti v njegovi okolici ni razvila industrija. Prav zato je vse do danes ostal ekološko čisto in idilično mesto. Piran je dostopen z morja, zraka (letališče v Sečovljah) in kopnega. V bližini Pirana sta industrijsko in gospodarsko razviti mesti Koper in Trst ter turistično mesto Portorož, z naseljem Lucija.

Zaradi svojih značilnosti in nadvse ugodne mediteranske klime privablja goste v vseh letnih časih. Zagotovo je Piran najdragocenejše in najbolj ohranjeno staro mesto na slovenski obali. Njegov položaj na konici največjega jadranskega polotoka, Istre, omogoča razglede na sosednjo hrvaško obalo v bližini Kanegre, od mesta Caorle v Italiji prek Alp vse do mogočnega Triglava.

Sprehod po zgodovini mesta

Na piranskem polotoku so že v predzgodovinskem času ali najkasneje v rimski dobi prebivali Iliri, s katerimi so se kasneje pomešali še Kelti. Kelti in Iliri so ovirali rimsko trgovanje v severnem Jadranu, zato so Rimljani leta 178 p.n.š. po vojni zmagi priključili k svojemu ozemlju vsa obalna mesta. Kasneje so se na to področje priseljevali tudi Franki, Slovani in Bizantinci.

V 9. stoletju pa so Benetke postale vodilna sila v severnem Jadranu. V tistem času so Pirančani postali znani po tem, da so izvrstni ribiči in graditelji ladij. Spretno so izrabljali bogastvo, ki jim ga je podarila narava in tako uspešno pridobivali sol, vino, olje in druge dobrine, potrebne za življenje in trgovanje. V 13. stoletju so imele Benetke tako močen vpliv na mesto, da je Piran pridobil poseben položaj, posebej zaradi trgovanja s soljo, s katerim se je trgovinsko in gospodarsko močno okrepil. V tem času se je piransko ozemlje močno razširilo, v mestu pa so zgradili številne pomembne zgradbe, katere si lahko ogledamo tudi danes:

 • Stara občinska palača iz leta 1292, zgrajena v romanskem slogu z zanimivim atrijem.
 • Skladišče žita in moke iz leta 1302, kjer jo je kasneje v 19. stoletju zamenjalo današnje sodišče, ki ima bogato knjižnico.
 • Cerkev svetega Frančiška iz leta 1318, ob kateri stoji minoritski samostan z arkadnim renesančnim dvoriščem oziroma Križnim hodnikom. V Križnem hodniku se vsako poletje odvijajo Piranski glasbeni večeri z vrhunskimi izvajalci klasične glasbe.
 • Stolna Cerkev svetega Jurija, posvečena zavetniku Pirana. Stolna cerkev, ki stoji na samem vrhu mesta je bila obnovljena leta 1343. Ob njej sta zvonik in krstilnica iz zgodnjega 17. stoletja.
 • Mestno obzidje nad Piranom, ki so ga iz strahu pred turškimi vpadi kasneje večkrat obnavljali in dozidavali.
 • V Piranu so v 13. stoletju zgradili tudi znameniti Prvomajski trg s fontano.
 • V 15. stoletju je premožna piranska družina zgradila hišo, ki ji danes pravimo tudi Benečanka. Benečanka, z značilno beneškogotsko arhitekturo, je najstarejša ohranjena stavba na Tartinijevem trgu.  

Bogato kulturno življenje v Piranu

Piran je veliko pozornost namenjal tudi kulturnemu življenju. Že v 14. stoletju je imel učitelja za izobraževanje plemičev in bogatih meščanov. Piranska šola je tudi ena izmed najstarejših v Sloveniji. V Piranu so delovali številni izredni umi, med njimi pa je zagotovo najbolj znan prav Giuseppe Tartini, glasbeni pedagog in violinski virtuoz, ki je bil v Piranu rojen leta 1692.

Po njem so poimenovali osrednji mestni trg z imenom Tartinijev trg, leta 1894 pa so nanj postavili tudi Tartinijev spomenik. Za oglede pa je na voljo tudi rojstna hiša in muzej Giuseppe Tartini, ki stoji na Tartinijevem trgu.

Kaj si v Piranu še lahko ogledamo?

Piran, s svojo izredno bogato kulturno dediščino in svojimi arhitekturnimi značilnostmi, ponuja mnogo zanimivih točk, ki so razporejene po celotnem mestu. Med njimi si lahko ogledamo:

 • Palača Apollonia s svojo edinstveno arhitekturo in detajli predstavlja dovršene trende gradnje iz časa, ko so v Piranu prebivali premožni Benečani.
 • Piransko Gledališče Tartini je središče današnjega kulturnega dogajanja v mestu.
 • Mestna galerija Piran ima pomembno mesto pri predstavitvi sodobne umetnosti.
 • Pomorski muzej Sergej Mašera nudi vpogled v pomorsko preteklost Pirana.  
 • Muzej podvodnih aktivnosti ponuja na ogled razstavo predmetov, ki ponazarjajo življenje starih potapljačev in podmorničarjev.
 • Akvarij Piran obiščejo vsi, ki si želijo ogledati podvodni svet severnega Jadranskega morja in spoznati vse njegove morske prebivalce.

Ogledi v okolici Pirana

Samostan na Bernardinu

Na Bernardinu, le dober kilometer izven Pirana, si lahko ogledamo cerkveni stolp nekdanjega benediktinskega samostana iz 15. stoletja. V neposredni bližini stolpa se nahaja razgledna ploščad, ki ponuja čudovite razglede na Piranski zaliv.

Forma Viva nad Lucijo

Forma Viva, kiparska galerija na prostem, se nahaja na manjšem hribu med Sečo in Lucijo, le nekaj kilometrov iz Pirana. Tu so monumentalna kiparska dela v istrskem kamnu razporejena po celotni površini zgornjega dela hriba. Približno sto del domačih in tujih umetnikov krasi oljčni gaj in pogled na Portorož.

Krajinski park Sečoveljske soline

Krajinski park Sečoveljske soline je od Pirana po glavni cesti oddaljen le okoli pet kilometrov in se nahaja v bližini državne meje s Hrvaško. V parku si lahko ogledamo tradicionalno pridelavo soli, ki so jo v solinah uporabljali že pred 700 leti.

Tu je na ogled tudi Muzej solinarstva, ki ponuja razstavo o življenju nekdanjih solinarskih družin. Tu pa lahko spoznamo tudi številne avtohtone vrste ptic, ki jim soline nudijo domače življenjsko okolje.

Krajinski park Strunjan

Krajinski park Strunjan je dostopen tudi po urejeni obalni pešpoti, ki vodi iz Pirana do Fiese. V Fiesi si ogledamo umetno jezero in nadaljujemo pot proti Krajinskemu parku Strunjan. Ob vstopu v Krajinski park Strunjan si lahko najprej ogledamo Strunjanske soline, ki so del naravnega rezervata.

Tu lahko vidimo tudi Stjužo, ki predstavlja edino morsko laguno na slovenski obali.  Ko se v Strunjanu povzpnemo do Cerkve Svete Marije od Prikazanja, kmalu pridemo do najvišje točke, kjer se nam pogled odpre na sinje moder Mesečev zaliv oziroma Zaliv svetega Križa. Tu pa se nahaja tudi Strunjanski klif, ki je največji flišni klif na vzhodnem Jadranu

 

Pomorski muzej

Cerkve v Piranu

Mediadom Pyrhani

Obalne galerije Piran

Avditorij Portorož

Knjižnica Piran