NAŠA ZGODBA...

Podjetje Eureka Krasnov d.o.o. deluje na različnih področjih že od konca devedesetih let. Ustanovili smo eno prvih zasebnih plesnih šol v Sloveniji in prvo plesno trgovino pri nas. Delovali smo tako na izobraževalnem, kot na trgovinskem področju. Hiša v Piranu je bila v teh letih zaseben prostor za oddih, za nabiranje novih energij in za poletne dopuste. Leta 2016 smo začeli s popolno prenovo hiše in do leta 2019 obnovili celotno hišo: zamenjali lesene strope in pode, celotne elektro in vodovodno-kanalizacijo inštalacijo. Nova je streha, okna, kopalnice, toalete, kuhinja, terasa in dvignjen mansardni del, kjer je sedaj apartma s teraso. Ohranili smo samo stopnišče, ki je leseno in daje hiši star pridih.

Hišo sta po po vojni kupila naš dedek in stara mama. Dedek je hišo v celoti gradbeno obnovil in napeljal vodo, elektriko, odtoke. Stara mama je poskrbela za čiščenje, opremo hiše, zavese, prte, prtičke, posteljnino. Hiša je vedno dihala domačnost in bila oaza, kamor se je večkrat zatekla vsa naša družina.

Otroci smo preživljali v njej poletne počitnice, ko smo komaj čakali, da je zadnjič odzvonil šolski zvonec in bili v Piranu do konca avgusta. Starši seveda niso mogli biti na dopustih toliko časa, zato so naši spomini v Piranu vezani predvsem na staro mamo in dedka. Dedek je zjutraj kuhal projo in nam narezal še topel črn kruh, namazan z domačim maslom in marmelado. Stara mama pa je pekla božanske potice, piškote, delala slivove in marelične cmoke in snežene kepe. Mi pa smo cele dneve plavali, se potapljali in raziskovali majhne uličice Pirana.

 

V Piranu so se rojevale prve poletne simpatije, povabili smo dekleta na prvi ples in neznansko uživali v brezkrbnosti morskih športov. V vodi smo bili kot delfini in plavali smo v vsakršnem vremenu. Z eno besedo bi opisal poletna doživetja kot SVOBODA.

A je bila ta svoboda vseeno pod skrbnim očesom starih staršev, še posebno stare mame, ki je skrbela, da smo šli pravi čas spat, da smo jedli in da nam je vsak dan dala delovne zadolžitve: obisk trgovine, pometanje stopnic, drobna dela... Ko je bilo to opravljeno smo imeli svoje Morje.

Stara mama je bila izjemna ženska, čeprav smo bili kdaj tudi malo jezni nanjo, saj bi šli mi jadrat in ne pometat stopnic. Če bi se rodila v drugem času in bi ne preživela 1. in 2. svetovne vojne, bi bila zagotovo igralka. Imela je gledališki talent, pisala je pesmi, čudovita pisma in znala si je izmisliti in pripovedovati najbolj skrivnostne pravljice. Te ponavadi nismo poslušali zvečer, kakor jih običajno otroci, da zaspijo, temveč po kosilu. Bile so tako zanimive in podajala jih je s teatrskim žarom in dikcijo. Zato ob njih nismo zaspali, ampak nas je domišljija še bolj zbudila. Imele so poseben medicinski namen: da ne bomo po obilnem kosilu, ki ga pojejo najstniki, ki rastejo, skakali vroči v morje, nas je morala nekako zamotiti.

Prenova hiše in nov namen, ki ga ima danes PiranArt Guesthouse, je tako tudi poklon spominu našega dedka Franca Ložarja in stare mame Anice Ložar, ki sta del svojega življenja pustila z nami v tej hiši. Verjetno z zadovoljstvom gledata na naše nove projekte, mi pa se veselimo, da se snidenja z njima, tam nad zvezdami, ko bo prišel čas.

In na koncu naj zaključimo z zahvalo vsem, ki so pomagali pri tem velikem delu: mami Anuši Krasnov, ki je trenutna lastnici hiše, in je modro peljala življenje, da smo hišo v celoti kupili in jo obnovili. Hvala pokojnemu očetu Borisu, s katerim smo preživeli velik del poletnega časa v Piranu, saj je imel kot profesor malo daljše počitnice. Hvala pokojnima stricu Frenku in teti Hermini, za dolgoletna druženja in enako bratrancu Igorju in sestrični Ksenji.

Posebna zahvala gre bratu Tomu, ki se je v svojem petindvajsetem letu zadnjič potopil in v morskih globinah, na otoku Žirju na Kornatih, tudi ostal. Tomo je bil inspiracija za plavanje, potapljanje, surfanje in spoznavanje morskih globin. Slutil je, da mu bodo prav morski modri pajčolani zadnja postelja. Del te hiše je posvečen tudi njemu in njegovemu neizmernemu šprtnemu in medicinskemu duhu.

Posebne zahvale gredo ljudem, ki so pomagali pri obnovi: Tini Erjavc, ki je bila ključna, da smo sploh začeli in potem sodelovala skoraj do konca. Sari Rezelj, ki je v naši trgovini opravljala več dela, da smo se lahko bolj posvetili obnovi Pirana, Ladotu Zakošku, našemu medicinskem angelu iz Ortopedske klinike, ki je bil vedno pripravljen pomagati in je sodeloval v zaključnem delu obnove. Velika hvala Samanti Rejc, ki je v točki, ko smo bili skoraj na cilju, pa vendarle še ne, s svojo energijo, pridnostjo in delom pomagala, da je projekt uspel.

Hvala zakoncema Slavici Štrukelj Kokoravec in Vojku Kokoravcu, za konkretne ideje, čas, razmišljanje, nakupe opreme, obiske med obnovo in moralno vzpodbudo. Slavica je tudi avtorica nekaj umetniških energijskih slik, ki krasijo nekaj sob v Piranu in jedilnico, ter avtorica umetniško poslikanih energijskih stolčkov, ki so v vsaki sobi. Slavica je akademska slikarka, ki je imela v Sloveniji in tujini številne samostojne razstave, s svojim prepoznavnim tenkočutnim umetniškim stilom. Hvala tudi Leyi Marinčič in Vitalu Butinarju za izpeljavo logotipa, ki sta ga zasnovala skupaj s Slavico in ima v svojem jedru Slavičino umetniško sliko "Začetek". Hvala za celostno grafično podobo.

Na koncu, a ne nazadnje: zahvala Sašo Krasnov, za tvoje ideje, zagon in energijo. Le te nikoli ne zmanjka.

V Piranu potekajo številni glasbeni, umetniški, družabni in plesni dogodki. Tu je izbor nekaterih:

 

 

Umetniški festivali

V Piranu se skozi vse leto odvijajo številni umetniški festivali.

 

 

Tartinijev karneval

Tartinijev karneval za staro in mlado. Februar 2020 .

 

 

Tartinijada

Glasbeni festivali, srečanja, poletne glasbene šole zazibajo Piran v posebnih glasbenih energijah.

 

 

Zanimivi dogodki

V Piranu se odvijajo številni dogodki, srečanja, konference, zborovanja, pa tudi prireditve za zdravo življenje.

 

 

Glasbeni koncerti

V Piranu, na Tartinijevem trgu, se odvijajo koncerti pop glasbe, pevska in glasbena tekmovanja, nastopi skupin in ansamblov iz vse Slovenije in iz tujine.

 

 

Neptunov krst v Piranu

Pomorski krst je posebna prireditev, ki jo organizira Pomorska šola v Piranu, kjer se novince krsti.

 

 

Modne revije

Piran je gostil številne modne revije in predstavitve kolekcij.

 

 

Kiparski dogodki

Mnogi znani kiparji so ustvarjali v Piranu in jim še danes služi kot navdih .